Studio ATM

MEDICAL COMPLEX-MEDICAL UNIVERSITY, SOFIA CITY

The main goal of the architectural design solution of this modern dormitory facilityis to meet the increased demand for more student hostel accommodation space at the Medical University Sofia. The architectural design of the medical complex aims at achieving the best option of incorporating thebuilding into the adjoining urban environment and to provide a maximum comfort.

The plot is located in the central zone of Sofia city, saturated mainly with buildingsand hospitalsthat provide health-care and rehabilitation services. The streetcounter- “St. Georgi Sofiyski "Blvd. in the north, Pencho Slaveykov Blvd. in the east., "Han Presiyan"Str. in the south and "Petko Y. Todorov" Blvd. in the west, outlines the area where many hospitals are located: Alexandrovska Hospital, the University Hospital" St. Ekaterina", Maternity Home Hospital, St. Sophia University Hospital for Pulmonary Diseases, St. Ivan Rilski University Hospital, National Center of Public Health and Analyzes and Military Medical Academy. The design of the dormitory corresponds to the specific functionality of the buildings in thisarea.

The main access from the city centerto the building is on Han Presian Str. via public transport and by car. The area benefits from a very well-organizedpublic transport network – buses and tramsthatrun on Bulgaria Blvd.,in close distance to the local “Zdrave”park, locked between Bulgaria Blvd. and Han Presian Street.

Considering the urban development indicators and the building regulatory requirements and restrictions, as well as the aim to be achieved maximum accommodation capacity, the building plan includes a 40m/40 m square with an inner courtyard.

Since the main function of the building is to serve as a hotel-type accommodation andthe design development concept follows the requirements for achieving optimal functionality and maximum number of accommodations, the rooms are positioned in a line on the outer borderingperiphery of the building and are linked via a horizontal structure from the inner courtyard. Thus, the rooms are mainly facing favorable directions, (south - 96 rooms, east - 76 rooms, west - 76 rooms and north – 32 rooms).The inner open space forms the so-called "heart" to the inner courtyard. It is an architectural solutionthat has a significant impact on the whole buildingby providingoptimal and easy inner orientation, and creating a sense of intimacy and a place for socializing.

The core idea of ​​the building project is the modern dormitory to be constructed with minimum openings on its outer periphery, which creates a sense of cozy and warm atmosphere.On the contrary,the conceptof the layout on the sideof the building facing the inner courtyard,is maximum openings to be provided/entrances, doors, windows/ in order the design of the building to meet the requirement for social functions.

The main advantage of the architectural solution is the achievement of a modern space that provides solution to the functional and aesthetic issues in the designof buildings of thistype, so typical in the urban environment nowadays. The developed scheme provides an extremely compact technological solution that does not dominate over the nearby buildings. The project aims to avoid the traditionally obsolete concepts of unilateral and bilateral design solution of similar corridor-type buildings that pose obstructions inthe spaces in such type of buildings.

The functional zonesare well distinguished from each other. On the ground level are positioned utility facilities and services. The main premises such as a lobby, a snack bar /acafé and a gym/ are located on the periphery of the courtyard. The other functional units / teachers' offices, health care center, sanitary units, etc./are positioned on the outer periphery.

The housing units are developed on eight standard floors, in a one-sided manner with a corridor to the inner courtyard. The kitchens and living areas on each floor are located at the "heart" of the building. They are located over one another as "boxes" oriented towards the north corps of the building. This creates useful visual links inside-out. The outer space acts as part of the interior, which together with the volume of the evacuation staircases, creates an impressive plasticity. The simplicity of the concept, as well as the well-chosen architectural elements, create a high functionalityof the building that enhances the standard of living in the dormitory.

In the basement section are positionedutilityunits, different types of storages, a laundry unit, an ironingunit, as well as a parking lot (27 spaces).The total architectural design solution complies with the regulatory building requirements.

The entry units serve asan easy connection between the different functional units. Theopen spaces for public access and people with disabilities ensure a high level of control, as well as easy internal and visual orientation and communication. The design of the building allowsindependent and unsupervised operation of the utilities.All vertical sections comply with the applicable access and evacuation requirements.

The distance to the evacuation vertical sectionfrom the furthest point of a residential unit does not exceed 25 meters. This is achieved viaa staircase in the northern part of the building andtwo one-sided staircases facing east and west to the inner courtyard. The two staircases have an important evacuation role and contribute to the dynamics of the space in the "heart" of the building.