Студио ATM

Еднофамилна къща "Драгалевци"

Еднофамилната сграда е разположена в средната част на обширен парцел, с главен вход от югозапад към вътрешноквартална улица. Спазени са всички нормативно необходими отстояния, като в посоките север – североизток , югоизток и югозапад са проектирани просторни озеленени градини с красива панорама към южния склон на Витоша и сътоветно към гр.София.

Характерът на сградата е съобразен с планинския характер на местността, разположена в полите на Витоша /Южните склонове на Витоша/. Покривът е съставен от три единични ската /единият над покрития басейн/, които са терасирани с оглед по-добро функционално разделение на съответните зони и по този начин образуват живописна обемно-пространствена композиция вписваща се в характера на околната местност.

Сградата е ориентирана по оста североизток-югозапад като така се отваря към красивите панорами - от южните склонове на планината и гледката към гр.София. Композиционно е подчертан спалният блок на Кота+ 3.20 – използваната дървена обшивка е в унисон с природната среда на вилното селище. Стремежът е към максимално остъкляване на помещенията за постигане на видимост към двете откриващи се панорами на север и на юг. Всяка фасадна плоскост е оформена с помощта на чисти детайли, естествени материали – дървена обшивка, камък /цокъл/ и бяла мазилка.

С цел усвояването на стръмния терен сградата е развита на четири нива – едно /с обслужващи функции/ под котата на съществуващата вътрешноквартална улица и три жилищни нива.

На Ниво -1 (кота -2,90) са разположени гаражът, технически помещения, както и зона отдих – басейн, сауна, зимна градина и фитнес. На Ниво 0 (кота ±0.00) е предвидено едно наземно паркомясто върху армирана трева (PVC паркинг елементи). На тази кота е дневният тракт – кухня, трапезария, дневна, както и санитарен възел.Пространствено са свързани кухнята и трапезарията, както и трапезарията и дневната. Дневната е с големи витринни прозорци, от които се открива гледка на юг към Витоша.

На Ниво 0 (кота +3.20) са разположени 4 спални, от които спалнята на север е родителска. Тя е проектирана с отделна баня, гардеробно помещение, камина и тераса и е с френски прозорци, които отварят панорама на север към гр.София. Останалите 3 спални имат обща баня и тоалетна и обща тераса на Южната фасада. На последното Ниво +2 (кота +6.10) има зона отдих, кът с камина и кабинет. То е остъклено максимално от всички страни заради хубавите панорамни гледки.

Покривите са наклонени с малък наклон (9%) и са покрити с профилирана ламарина с полиестерно антикорозионно покритие.Водотвеждането е с олуци и водосточни тръби по фасадата.

Площ на парцела

761.00 кв.м (по регулация)

ЗП

190.00 кв.м

Плътност

24,9%

РЗП

600. 00 кв.м

Кинт

0.79

Озеленяване

457,2 кв.м (60%)

Кота корниз

8.5м*