Студио ATM

Жилищна сграда гр. София "Младост" 2

Теренът представлява УПИ VI 1852 ; кв 13в, жк. Младост 2 - гр. София с параметри, посочени във Визата за проектиране.

Настоящата разработка предлага едно естествено вписване между изградените вече обекти, като по този начин се завършва целият архитектурен ансамбъл в територията между Бул. "Андрей Ляпчев", ул.”Св. Киприян”, както и проектните улици оформящи дадения квартал.

Сградите са 5 и 3 етажни, като СГРАДА “А“ е 5-етажна с кота корниз +15.00 м, а СГРАДА “Б“ 3-етажна с кота корниз +9.90 м. Подпокривното пространство е с височина от 4.50 м. за двете сгради при скосяване от 45° и кота било за 5-етажната + 17.90 м., а за 3-етажната +12.80 м.

За всяка от сградите има индивидуален автомобилен подход. Пред сградите са предвидени допълнителни паркоместа за гости или служители – 3 бр. пред СГРАДА “А“ + 5 бр. пред СГРАДА “Б“ - общо 8 бр. В обемно архитектурно отношение сградите представляват композиционно свързани обекти разположени в озеленено пространство, модерна визия, ненатрапващи се цветове и използване на характерната за материалите фактура. Всички нива са свързани посредством вертикална комуникация – стълбище и асансьор, като СГРАДА “А“ се състои от сутерен с подземни гаражи и складове, партерен етаж с магазини и офиси, жилищна част, а в СГРАДА “Б“ са разработени полусутерен с паркоместа и жилищна част. Двете сгради разполагат с терасовидно разположени жилища на последните нива. Основните жилищни помещения са с разположение изток – запад и юг, като при ситуирането са отчетени и разположението на съседните сгради. За всяко от жилищата е предвидено мазе. За голяма част от жилищата допълнително е предвидено складово помещение в самото жилище. При изготвянето на проекта са взети в предвид изискванията на инвеститора за създаване на оптимална хармония между добрия външен вид на сградата и условията за обитаване.

Kонструкцията е безгредова и вътрешните преградни стени са от двоен гипсокартон с пълнеж от минерална вата, което при наличието на инсталационни канали дава възможност за едно отлично и гъвкаво планиране на помещенията.

Фасадните и преградни стени между отделните апартаменти са от плътни тухли”четворки”, дограмата е алуминиева и за партерния етаж, а на терасите са предвидени мразоустойчиви плочи, покрития и вътрешно отводняване на терасите с воронки. Покривът е плосък като отводняването е вътрешно с воронки, както от покрива, така и от терасата. Предвидени са и метални сенници за последните етажи.

Цялостното архитектурно обемно решение показва един отличен резултат като съчетание на външен израз и вътрешна организация на помещенията в контекста на съвременните виждания и изисквания.

Функционален тип:
Жилищна Сграда
Година:
2006
Местоположение:
гр. София,ж.к.Младост 2
Статус:

Реализирана
Площ:
ЗП – 671.00 м²
РЗП – 5 600.00 м²