Студио ATM

Сграда със смесено застрояване Бул."България"

Теренът представлява УПИ I - 814, разположен на Бул. "България" No.110 кв.85, м.”Манастирски ливади”- запад, гр.София с параметри, посочени във Визата за проектиране.

Настоящата разработка предлага едно естествено вписване между изградените вече обекти като по този начин се завършва целият архитектурен ансамбъл по Бул. "България" в отсечката - ул.”Т. Каблешков” – Околовръстен път.

Сградата е 7-етажна с кота корниз +22.50м и подпокривно пространство с височина от 4.50 м. при скосяване от 45° и кота било + 27.00м.

В обемно архитектурно отношение сградата представлява обект с три секции и свързване на всяка една от тях: сутерен с подземни гаражи и мазета, полусутерен с паркоместа и магазини, партерен етаж с магазини и офиси, жилищна част, офисна част, ателиета с терасовидно застрояване.

Подходът към магазините от към Бул. “ България” се осъществява чрез система от стълби, свързваща двете нива на магазините. Между стълбите е предвиден асансьор за инвалиди.

Основните жилищни помещения са с разположение изток – запад и юг, като при ситуирането са отчетени и разположението на съседните сгради. Ателиетата са разположени в зоните с разположение североизток – северозапад.

За всяко от жилищата е предвидено мазе. В голяма част от жилищата допълнително е предвидено складово помещение в самото жилище.

При изготвянето на проекта са взети в предвид изискванията на инвеститора за създаване на оптимална хармония между добрия външен вид на сградата и условията за обитаване.

Конструкцията е безгредова и вътрешните преградни стени са от двоен гипсокартон с пълнеж от минерална вата, което при наличието на инсталационни канали дава възможност за едно отлично и гъвкаво планиране на помещенията.

Фасадните и преградни стени между отделните апартаменти са от плътни тухли”четворки”, дограмата е алуминиева и за партерния етаж, а на терасите са предвидени мразоустойчиви плочи, покрития.и вътрешно отводняване на терасите с воронки. Покривът е плосък като отводняването е вътрешно с воронки, както от покрива, така и от терасата. Предвидени са и метални сенници за последните етажи.

Цялостното архитектурно обемно решение показва един отличен резултат като съчетание на външен израз и вътрешна организация на помещенията в контекста на съвременните виждания и изисквания.

Функционален тип:
Жилищна и Офис Сграда
Година:
2006
Местоположение:
гр. София,бул.България 110
Статус:

Реализирана
Площ:
ЗП – 2400.00 м²
РЗП – 25 562.10 м²